El del director d’orquestra Gerardo Pérez Busquier, nascut a Elda el 1933, és un dels noms de pes indissolublement associats al Ballet Titular del Liceu en ser l’artífex de grans fites de la companyia (“El sombrero de tres picos”, “Pierrot”, “Obsesión”,…), tant al Liceu com en gires (Marbella, Trieste, la mateixa Elda, etc.). Feliçment vital i actiu, l’Ajuntament d’Elda i ADOC-Elda van oferir-li ahir 13 d’abril de 2019 un homenatge merescudíssim al magnífic Teatro Castelar. L’acte, òptimament dissenyat, de bellesa serena, emotiu, intens però mai ‘sensiblero’, on tot el públic -molt nombrós- se sentí a gust en tot moment (dues hores i quart de durada seguides, sense desercions i assaborit amb fervorós interès), va comptar amb la participació de la soprano Anna Albelda, esposa de l’homenatjat, deliciosa en les seves intervencions i guionista d’honor del documental projectat -felicitats, Anna, vas brodar-ho tot, ets una ‘crack’!-, l’Orquesta Sinfónica Teatro Castelar (magnífica, de so compacte i entrega absoluta) i la directora d’orquestra Pilar Vañó, un altre ‘crack’, de control regi, gest clar, implicació total: brava! Parlaments acurats, sincers, nobles i sentits de l’alcalde d’Elda, Rubén Alfaro (gracias por su exquisito recibimiento), de Francis Valero per ADOC (Valero, un estimadíssim amic de LiceXballet -tot un honor tenir-lo-, és una mena de ‘cronista oficial’ d’Elda: GRACIAS!) i, clar, del propi Pérez Busquier, magistral. Sorpresa sublim que ningú esperava: el propi Gerardo acompanyà al piano la seva esposa Anna en una romança de sarsuela fora de programa on el temps s’aturà. LiceXballet (gràcies Mercè Núñez, Glòria Gella i Jordi Pujal), juntament amb dos bons amics, la soprano María Uriz i el baríton Enric Serra -ambdós tan vinculats amb en Gerardo-, va voler ser present en aquesta celebració. Un feliç viatge llampec que corrobora, un cop més, que malgrat la distància i el temps transcorregut, l’afecte, l’admiració i el respecte pel Gerardo, Nom d’Or de LiceXballet, romanen incòlumes. FELICIDADES. – Jordi Pujal

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.